Skip to main content

Ademhaling

By 29 september 2016Blog, Zangtips

Bijna iedereen weet te vertellen dat je tijdens het zingen ‘moet ademen uit je buik’.. maar hòe precies en wat dit inhoud, dat is veel mensen niet duidelijk…

Ademhalen en zingen heeft uiteraard met elkaar te maken; zodra een baby wordt geboren, gaat het ademen. Dit gaat automatisch, we denken er niet over na.
En dàt is nou net één van de lastigheidjes van de ademhaling tijdens het zingen; je moet er ineens over na gaan denken.

Tijdens het zingen is het fijn om een lage ademhaling te hebben, dus; als je inademt zie/voel je je buik naar buiten bewegen. Hij wordt bol.
Je moet er hierbij op letten dat je goed rechtop staat en dat je schouders en je borst niet meebewegen tijdens het inademen. Je ‘stuurt’ je ademhaling als het ware naar beneden waardoor je buik beweegt.
Wat er gebeurd is dat je middenrif (het vlies tussen je longen en je ingewanden) afplat en op je ingewanden duwt. Deze ingewanden bewegen ‘naar buiten’, en dus in een bolle buik.

Tijdens het uitademen trek je je buik rond je navel weer naar binnen, ook weer zonder dat je dit ziet bij je borst en schouders.
Als je actief uitademt op een duidelijk hoorbare ‘fffffffffff’, dan kun je dit aanspannen van je buikspieren goed oefenen.

Zodra je weer ‘leeg’ bent, doe je je mond open en laat je de lucht als vanzelf naar binnen stromen. Zo kun je deze ademhaling goed oefenen.
zangoefeningen
Er zit dus een verschil tussen ‘hoog’ en ‘laag’ ademhalen.
Als je ‘hoog’ inademt dan komt je borst naar voren. Vaak gaan ook de schouders omhoog. Als je de lucht een tijdje vasthoud, zul je merken dat dit niet echt prettig is.
Als je ‘laag’ inademt dan komt juist je buik naar voren. Je borstspieren en schouders blijven ontspannen. Je kunt deze lucht ook veel langer vasthouden zonder dat het een onprettig gevoel geeft. Ook kun je andere spieren in je lijf actief gaan gebruiken als je deze lage ademhaling toepast, denk aan je buik- en rugspieren. Dit is heel prettig bij bijvoorbeeld hele hoge tonen of lange zinnen.

 

Laag ademhalen is niet voor iedereen gelijk heel gemakkelijk, maar je kunt het wel goed oefenen. Begin vanavond op de bank maar eens; als je lekker relaxed op de bank ligt, dan adem je waarschijnlijk laag (een baby ademt ook als vanzelf laag, je ziet het kleine buikje op en neer bewegen).
Als je dit bij jezelf kunt ontdekken, dan kun je ook kijken of je je adem een beetje kunt sturen. Probeer eens bewust hoog te ademen en daarna weer eens bewust laag.

Je zangcoach kan je er van alles over vertellen en kan je verschillende oefeningen geven om deze lage ademhaling goed onder de knie te krijgen, zodat je het kunt inzetten tijdens het zingen.

 

 

 

Leave a Reply