Skip to main content

Die spannende eerste zangles..

 

Eindelijk heb je je ingeschreven voor een zangles! En dan wordt het ineens serieus, want binnen no-time ontvang je van een van de zangdocenten van zangles Friesland een uitnodiging. Even slikken want het is toch best eng, zingen voor een ‘vreemde’ die daar dan ook nog wat over gaat zeggen..

De meeste leerlingen komen binnen met knikkende knieën en kriebels in hun buik. Ze spreken dit vaak gelijk uit tegen hun docent en daarmee lijkt er al een last van de schouders te vallen. Die docenten zijn zo eng nog niet . Zij begrijpen heel goed dat het niet zo maar iets is om je stem te laten horen. In het openbaar zingen is zoveel méér dan alleen maar een leuk liedje zingen; ze zeggen wel eens “je stem weerspiegelt je ziel”. Iedere emotie is in een stem te ontdekken. En dus ook spanning.
Maar wat voelt het fijn als je je stem kunt laten horen en je de spanning van je schouders af voelt glijden!

…terug naar die eerste zangles…Zingen

En dan gaat het gebeuren, de les start met opwarm oefeningen voor de stem. Vaak een beetje gekke oefeningen als je dat nog nooit eerder hebt gedaan, maar je doet een beetje onwennig mee. De docent wordt enthousiast, je doet het goed! Dit maakt de volgende oefeningen al een stuk makkelijker om te doen en je durft je steeds meer te laten horen.
Als je nog te veel twijfelt dan zingt je docent gewoon vrolijk mee. Best fijn om zo samen te zingen! En dan is dit nog maar een oefening.. laat staan als je straks met een nummer aan de slag gaat!

Want als het ‘inzingen’ erop zit is het tijd voor je eerste echte song! Te gek om gelijk tijdens je allereerste zangles al met een lied te beginnen!
Misschien heb je hier thuis al over nagedacht of komt er direct iets in je op, anders heeft de docent tig ideeën en nummers op de plank liggen. Soms zing je met een karaoke versie mee en anders begeleid de docent je op piano of gitaar en ook dat is voor de meeste leerlingen even wennen. Maar tegelijk is dat ook wat het zo gaaf maakt; want je hebt voor even je eigen persoonlijke instrumentale begeleiding 🙂

Na een tijdje merk je dat het toch wel heel fijn is om op deze manier te zingen. Je krijgt gelijk bruikbare tips en het zingen gaat daardoor steeds beter. Je docent legt je nog eens goed uit hoe je thuis ook aan de slag kunt en dan, voor je het weet, is de les al voorbij! De tijd is omgevlogen en met een opgewekt gevoel en vol zelfvertrouwen loop je de deur uit. Op naar de volgende leerzame zangles, want je hebt de smaak te pakken!

De hele week blijft er van alles door je hoofd zweven en als je met de radio meezingt, merk je dat je gelijk al één van de tips uit de eerste zangles uitprobeert. En jemig… wat wordt je er blij van om te zingen!!

Leave a Reply