
Luchtbedpomp
Om beter te kunnen begrijpen hoe onze ademhaling werkt, pakken we er een luchtbedpomp bij.
Als we inademen door de neus (de neus verwarmt, zuivert en bevochtigt ingeademde lucht), passeert de lucht de keel en vervolgens de luchtpijp met daarin het strottenhoofd. De luchtpijp is de verbinding tussen de buitenlucht en de longen.
In de longen zijn geen spieren. Het zijn passieve organen waarin de uitwisseling plaatsvindt van zuurstof in koolzuur. Bij het uitzetten van de borstkas worden de longen door de vliezen waarmee ze zijn omgeven, naar buiten gezogen. Door het ruimer worden van de romp bij inademing ontstaat er onderdruk ten opzichte van de buitenlucht. De buitenlucht heeft daardoor de gelegenheid om naar binnen te stromen.
Onze adem verloopt onbewust en automatisch volgens het principe van de blaasbalg. Een goed voorbeeld is de luchtbedpomp: je duwt hem met je voet in om de lucht eruit te laten stromen; dan laat je je voet weer los en komt de pomp weer omhoog omdat hij zich vult met lucht.
Zo is het ook met de adembeweging. De adem wordt niet ‘gehaald’ maar je kunt hem laten komen doordat je er in je lichaam ruimte voor maakt.
Ademoefening
Ga goed rechtop staan en ‘duw’ alle lucht uit je buik door krachtig uit te ademen op de ‘ffffff’ van fiets. Je trekt hierbij goed je buikspieren aan totdat je ‘helemaal leeg’ bent.
Zorg ervoor dat je goed rechtop blijft staan en open nu je mond terwijl je je buikspieren ‘los laat’. Let op: ga dus niet bewust inademen (naar adem happen) maar laat de lucht rustig naar binnen stromen.
Check voor jezelf eens waar je iets voelt gebeuren als de lucht naar binnen stroomt; is dat bij je borst (hoog) of juist bij je buik (boven of onderin je buik?).
*Iedere week zetten we een nieuwe zangtip online.
Je vind ze ook via ons Youtubekanaal, Facebookpagina en Instagram.
– schrijf je je hier in als je de zangtip elke week in je inbox wilt ontvangen –