Skip to main content

Niet helemaal zeker…

Onzekerheid. Er zijn veel mensen die hiermee rondlopen. Bij de één is het wat heftiger dan bij de ander, maar ‘zelfverzekerder worden’ staat bij velen op het verlanglijstje.
Het geeft voor mij als zangcoach vaak extra voldoening om een leerling te zien groeien en ontwikkelen. Zeker als het om eigenwaarde en zelfvertrouwen gaat. Er valt hier nog zoveel te behalen!

Zangles volgen kan je veel brengen als je onzeker bent. Denk om te beginnen maar eens aan je houding. Durf jezelf te laten zien en blijf niet wegduiken. Maak je nek lang, ‘groei’ een stukje waardoor je mooi rechtop loopt. Alleen al je borstbeen een stukje omhoog richten maakt vaak al een groot verschil.
Het laten klinken van je stem is natuurlijk ook iets heel intiems. Dit is een stukje van jezelf en er zit zoveel in je stemgeluid; hierin kun je emotie lezen. Als je niet zo zeker van je zaak bent, dan is het erg lastig om een volle, krachtige spreekstem te laten horen. Het zit’m niet altijd in volume, maar voornamelijk in de energie die in de stem doorklinkt.

Als je van zingen houdt, hoeft dit niet te betekenen dat je de beste moet zijn. Geniet van het maken van klanken, het vrij voelen van je lijf en de beweging die het met zich mee brengt. Zingen is iets wat iedereen kan en mag doen; de één heeft er iets meer talent voor natuurlijk, maar dat is helemaal niet erg.
Zingen maakt je vrolijk en het laat toe je emoties te uitten.

Laatst moest ik een training geven aan een groep volwassenen. Het doel was om deze docenten tips & trucs mee te geven om met de kinderen in hun klas te kunnen zingen (repertoire voor kinderen is hoog en omdat zij kleinere stembanden hebben is het erg belangrijk om ze ook liedrepertoire aan te bieden dat geschikt is voor hun stem).
De groep was overduidelijk niet zeker van hun ‘zang-zaak’ en reageerden vanuit hun onzekerheid. Alleen was hun reactie bijna bot en ongeïnteresseerd, alsof ze zelf weer in de schoolbanken zaten en ik de irritante juf was.
Deze reactie komen we vaker tegen tijdens het geven van deze training en ik was hierop voorbereid, maar toch zette het me weer aan het denken. Bij deze groep nam de onzekerheid de overhand en wisten ze niet wat ze te wachten stond. Waarschijnlijk hadden ze niet in de gaten wat voor onprettige sfeer er werd veroorzaakt en hoe ‘lullig’ ze eigenlijk deden, puur uit angst.
Het mooie is dat door middel van zingen, ze over deze zangdrempel heen helpen met de tips die ik ze daarbij kon geven er voor zorgt dat de sfeer binnen no-time omslaat naar iets heel positiefs. Ze zien in hoe fijn het is om te zingen en wat het met je doet. Dit willen ze de kinderen in hun klas niet ontnemen; ook al zijn ze geen volleerd zanger of zangeres, ze durfden wel klank te maken, hun lijf op te richten en zich te laten zien.

Ben je zelf erg onzeker en wil je hier graag iets aan doen, dan is het helemaal niet zo’n slecht idee om zanglessen te nemen. Ga op zoek naar een zangcoach waarmee je een fijne klik hebt en ontdek wat er allemaal in je zit. Je zult zien dat steeds een beetje rechter op gaat lopen 🙂

Leave a Reply