Skip to main content

Probeer het uit!

By 25 augustus 2015september 11th, 2015Blog, Zanglessen, Zangtips

Gert kwam gisteravond gewapend met gitaar, mondharmonica èn zangstem de zangles binnen. Hij gaat voor het complete pakketje 😉
Geregeld wisselt hij af in de lessen; vaak speelt hij zelf op zijn gitaar als hij zingt maar soms legt hij bewust de gitaar even aan de kant zodat de ZF zangcoach hem kan begeleiden op de piano.

Gert-gitaar/mondharmonica

 

Er zit wel duidelijk verschil in als je jezelf op een instrument begeleid tijdens het zingen of dat je je laat begeleiden.
Je kunt meer aandacht aan je zang besteden als je muzikale begeleiding hebt. Er komt vaak al zoveel bij kijken als je aan het trainen bent met een bepaald nummer; denk aan houding, klank, ademhaling, presentatie, vertrouwen, etc. Als je ook nog aandacht moet besteden aan het bespelen van een extra instrument dan gaat dit vaak ten koste van je zang.
Aan de andere kant zijn er ook zangers/zangeressen die zich vooral veilig voelen met een instrument in hun handen. Als ze alleen moeten zingen en zichzelf niet hoeven te begeleiden dan voelt dat heel kaal. Ze moeten ineens meer aandacht besteden aan hun houding; hoe ga ik staan, waar laat ik mijn handen, wat laat ik zien met mijn gezichtsuitdrukking. Dit kan heel confronterend zijn.

Het is goed om het af te wisselen en allebei te trainen. Je kunt hier steeds beter in schakelen en oefening baart kunst!
Bespeel je geen instrument zodat je jezelf kunt begeleiden tijdens het zingen dan kun je toch ook afwisselen in muzikale begeleiding; probeer eens uit wat voor verschil het meebrengt als je je live door iemand laat begeleiden op een instrument of dat je met een karaokeband mee zingt. Ook hierin zit verschil en ook deze verschillende manieren van begeleiding kun je afwisselen.

 

 

Leave a Reply