Skip to main content

Stemhygiëne

Stemhygiëne, als je dat zou ‘vertalen’ komt je vast uit op het schoonhouden van je stembanden. En eigenlijk ís dat het ook.
Stemhygiëne is het zorgen voor een zo gezond mogelijke stem en daar zijn allerlei adviezen voor welke vaak vergeten worden, dat is zonde!
Hieronder lees je een aantal tips om je stem zo goed mogelijk te verzorgen.

-Probeer gillen, schreeuwen en krijsen te vermijden. Dit kan schadelijk zijn voor de stembanden door de plotselinge (vaak onverwachte) stembelasting.

-Drink elke dag voldoende water, dit zorgt voor hydratatie van de slijmvliezen in, onder andere, je keelholte.

-Ook stomen zorgt voor hydratatie van de slijmvliezen, de waterdruppeltjes komen hierdoor zelfs direct op de stembanden terecht.

-Daarentegen zorgt roken juist voor uitdroging en prikkeling van het slijmvlies. Het spreekt voor zich dat het verstandig is om niet te roken.

-Vermijd hoesten en het schrapen van de keel zoveel mogelijk. Wanneer je hoest of de keel schraapt dan slaan de stembanden tegen elkaar aan.

-Alternatieven zijn een slokje water drinken, ‘kraken’ met de stembanden of ‘huffen’, dit houdt in dat je kucht zonder dat de stembanden elkaar raken. Vraag je zangcoach gerust hoe je dit doet!

-Daarnaast is het verstandig om niet te fluisteren, dit belast de stembanden namelijk meer dan gewoon spreken, ook tijdens een verkoudheid.

Mocht je meer tips en trics willen om je stem goed te verzorgen en onderhouden, vraag dit dan gerust aan je zangcoach!

singingactive

 

Leave a Reply