Skip to main content

Verzorg je stem goed tijdens de koude maanden

Zodra de warme zomer weer plaats maakt voor regen, donkere dagen, herfstige omslagen en winterse nachten, is je stem gebaad bij extra verzorging. Veel zangers komen dan een spannende periode tegen; optredens gaan gewoon door, ook als je stem al een winterslaap lijkt te houden..

Je herkent vast de snottebellen, heesheid en pijnlijke keel wel tijdens bijvoorbeeld de omslag van het weer. Veel mensen hebben last van de donkere dagen en missen het fijne zonlicht. Dit kan een bepaalde uitwerking hebben op je lijf. Omdat je eigenlijk je hele lijf gebruikt tijdens het zingen, is het belangrijk om deze, met name tijdens de koudere maanden, goed te verzorgen. Hieronder een paar tips van het huis 😉

 

Zodra het buiten kouder wordt, gaan binnen de kachels aan. Dit zorgt voor veel droge lucht, waardoor je slijmvliezen sneller uitdrogen. Om te zorgen dat je je stembanden zo goed mogelijk blijft hydrateren is het van belang dat je voldoende vocht binnen krijgt. Het beste is het om genoeg water te drinken.
Ook kun je er voor zorgen dat er genoeg vochtigheid in de lucht zit, door bakjes water neer te zetten. Sommige zangers slapen met een aantal bakjes water onder hun bed.
Ervoor zorgen dat je genoeg ventileert door geregeld je raam even open te zetten, helpt ook goed.

Even snel zonder jas/sjaal naar buiten om de post uit de brievenbus te halen of iets in de schuur te leggen, is ook niet handig als de thermometer lagere temperaturen aan begint te geven. De momenten dat je ‘even snel’ naar buiten loopt, lijken misschien maar kort maar dit kan er net voor zorgen dat je kou vat.

Zorg sowieso dat je je keel goed beschermd als je naar buiten gaat; draag een sjaal om warm te blijven.

Adem zoveel mogelijk door je neus. Als je door je neus ademt wordt de lucht gezuiverd en warmt de lucht al een beetje op.

In de winter word je sneller ziek omdat je minder met vitamine D in aanraking komt. Soms kan een bezoekje aan de zonnebank je goed doen (natuurlijk moet je je bij de zonnebank laten adviseren over het gebruik hiervan en met mate zonnen onder de zonnebank)

Door voldoende Vitamine C te nemen (dmv fruit of supplementen) wordt er een betere weerstand opgebouwd in je lichaam.

Zorg dat je lijf, ook tijdens de koude maanden, goed fit blijft. Beweeg voldoende (dit heeft ook een fijne uitwerking op je humeur) en eet gezond.

goofy- ziek

*Zodra je toch een verkoudheid te pakken hebt en een pijnlijke keel krijgt, is het aan te raden om te gorgelen met zout water (giet kokend water in een beker met een laagje zout en laat het afkoelen). En inderdaad; dit is zo vies als het lijkt, maar het helpt wel!
Verder kun je zoveel mogelijk rust pakken; zowel stemrust (zeg eens een paar uur even helemaal niets; maak geen enkel geluidje) als slaap. Je lijf moet de tijd en rust krijgen om bij te komen.

 

 

Met deze tips kom je vast de herfst en de winter wel door! Onthoud ook dat deze koude maanden veel mooie dingen met zich meebrengen 😉

 

Leave a Reply