Zangeres en zangcoach Janneke Brakels keert na haar studie ZANG aan de PopAcademy
van het Rotterdams Conservatorium, terug naar Friesland. Met dit Conservatorium-diploma op zak en haar Pabo-diploma die ze eerder behaalde, heeft ze een prachtige basis om in haar thuisprovincie vol enthousiasme aan de slag te gaan als zangcoach.
Ze startte met haar band Janice, gaat verder met het schrijven van songs en kinderliedjes en richtte haar zangschool ‘Zangles Friesland’ (en later ook ‘Zangles Groningen‘) op. Een levendig muzikaal geheel, met inmiddels 15 toppers in het team.

Podium

Naast het geven van zangcoaching staat Janneke zelf ook geregeld op het podium.
Zo stond ze o.a. in de theaters met het Noord Nederlands Orkest ( ‘NNO loves ABBA’ samen met de dames van Lois Lane / ‘Soldaat van Oranje – het Concert’ samen met Angela Groothuizen, Charly Luske en Joost Marsman), trad ze meerdere malen op in ‘Kerst met De Kast’, speelde ze in verschillende voorstellingen en zong ze tijdens de landelijke opening, samen met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, op Bevrijdingsdag in Leeuwarden.

Als JANICE bracht Janneke, samen met gitarist Raoul Bakker, de EP ‘Little Clouds of Trust’ uit. In november van dat jaar volgde de ‘special edition single’ (Janice ft. Bogerman Bigband) voor hun Serious Request Tour met de Bogerman Bigband.
Ze speelden o.a. bij 3FM, Radio 2, Tros Muziekcafé en waren Ambassadeurs van de Vrijheid in 2013.

Jong geleerd…

Al jong staat Janneke op het podium en iedere mogelijkheid om dat te kunnen doen greep ze aan. Janneke vertegenwoordigde Friesland als kind twee keer bij het Vara Kindersongfestival en in haar middelbare schooltijd was ze zangeres van de Bogerman Bigband (en uiteraard stond ze bij elke kerstmusical of schoolfeestje op het podium ;-).
Als zangeres en songwriter van de Friese band Equal Souls won Janneke in 2010 het Friese Liet festival. Op Liet Ynternasjonaal gingen ze met de 3e prijs naar huis. In 2011 kwam de EP -Bliedend- uit. In 2020 en 2021 gaf ze de acts van het Liet festival coaching als voorbereiding voor de finale.

Janneke treed regelmatig op met diverse fanfares/brassbands/bigbands, als presentatrice of in duovorm met een gitarist of toetsenist. Ook voor het professioneel laten inspreken (of inzingen) van commercials/promotieteksten kun je bij Janneke terecht. Momenteel is ze nieuwe songs voor Janice.

Ook het afgelopen jaar staat Janneke weer regelmatig op de bühne met DEBASIC (bigband) en in september speelt ze een hoofdrol in muziektheatervoorstelling ‘Ut Liwwarder Bieroproer’ in de binnenstad van Leeuwarden.

Kids

De link met de kids blijft natuurlijk ook (de perfecte combi van beide studies 😉
Zo zie en hoor je Janneke, samen met Cor Bakker, in de Fryske Berne App (Afûk) ‘Hantsjes yn’e Hichte’ (Vijf van deze liedjes schreef ze zelf.)
Of je hoort haar voorbij komen in de Berne App van ‘It Grutte Foarlêsboek’ (Afûk), waarvoor ze voor deel 2 ook een verhaal en 2 liedjes schreef.

Ook is de stem van Janneke te horen bij de Friese klankstempelkist van Heutink. Onlangs nam ze diverse muziekvideo’s op voor ‘Hét Middagprogramma’ van Heutink, waarin basisschoolkinderen tijdens de lockdownperiode via een livestream fun en leerzame lessen werden geboden. Vele opmerkingen volgden over de ‘frisheid en de energie’ die Janneke in de video’s uitstraalde.

Via ‘123-ZING’ trainde Janneke als teamcoach leerkrachten van basisscholen om met deze fijne digitale muziekmethode zo veel en zo enthousiast mogelijk met de kindergroepen te zingen. Nu zie je haar binnen deze fijne methode vooral voorbij komen bij de ‘peuterborden’ die Janneke hiervoor in het Fries vertaalde.

Voor ‘SjONG’ (Friestalig songfestival voor jongeren van 12-18 jaar) en het ‘Frysk Bernesjongfestival’ (Friestalig songfestival voor basisschoolklassen) wordt Janneke regelmatig ingezet als jurylid, workshop-coach of om nummers in te zingen in de studio. Ze geniet er onwijs van om kinderen en jongeren te motiveren om lekker te zingen!

In 2021 schreef ze de voorstelling ‘It is feest’, waarmee ze in de Tomke-Tour (Afûk) langs het jonge publiek trok om het 25-jarig jubileum fan Tomke te vieren. Tevens schreef ze, samen met Sytse Broersma, het jubileumliedje. Meerdere voorstellings-rondes langs bibliotheken en kinderdagverblijven volgden; Janneke schrijft regelmatig nieuw materiaal passend bij verschillende thema’s.

Op www.jannekebrakels.nl is en haar instagrampagina (@jannekebrakels) of Facebookpagina zijn de recente werkzaamheden van Janneke goed te volgen.

Het Stemlokaal

Samen met compagnon en vriendin Daphnie Misker start Janneke eind 2020 ‘Het Stemlokaal’ op. Zij gaven samen al diverse keren de succesvolle ‘Stemtraining voor beroepssprekers’ en elke keer waren zij onder de indruk van het effect van deze training.

‘Het Stemlokaal’ biedt expertisetrainingen aan voor beroepssprekers; dus een ieder die veel gebruikt maakt van zijn/haar stem. Zij kunnen je helpen om deze efficiënter in te zetten en je van de juiste tips en adviezen voorzien die specifiek voor jouw stem van toepassing zijn. Er worden bedrijfstrainingen op locatie geboden, trainingen die specifiek gericht zijn op leerkracht of individuele stemcoaching (al dan niet online).

Up to date

Janneke volgt zelf nog regelmatig (zang)cursussen, workshops, zanglessen en bezoekt stemsymposia om zichzelf te blijven uitdagen en van nieuwe informatie te blijven voorzien.
Zo blijven haar lessen up to date en ‘van nu’.
Zo volgde zij oa bijv. Level 1&2 van EVTS (Estill Voice Training System) en Universal Voice System bij Alberto ter Doest, Lichaamsgericht coachen (Expertisecentrum Stenekes), bezocht ze internationaal zangcongres Eurovox 2018 in Den Haag en volgde ze een opleiding als Stemacteur/Voice-Over (Stemacteren).

Zangles Friesland

In 2011 keert Janneke vanuit Rotterdam terug naar Friesland om daar zangschool ‘Zangles Friesland’ op te starten. Al snel melden zich zoveel leerlingen aan dat ze wel wat versterking kan gebruiken. Meerdere zangcoaches sluiten zich aan bij het team.
De zangschool verhuist naar een lesruimte aan de Snekertrekweg om een paar jaar later de dozen weer in te pakken en richting het Koepeltheater te vertrekken.

Vanaf januari 2016 is ‘Zangles Friesland’ een VOF en staan Janneke en Daphnie sàmen aan het roer. Inmiddels werkt er een tof team (van maar liefst 13 zangcoaches, een administratief medewerker en een webshop-host) in 3 lesruimtes in Leeuwarden en daarnaast in Sneek, Gauw en Drachten en telt ‘zusje’ Zangles Groningen 4 verschillende leslocaties.

Zangles Friesland is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze zangschool met goede bekendheid. Naast het geven van zanglessen, hebben Janneke en Daphnie een Stemtraining ontwikkeld (waaruit ‘Het Stemlokaal’ is gegroeid!) en geven ze in mei 2022 een tweede editie van de zangweek in Frankrijk!

Het combineren van lesgeven en zelf zingen is perfect! Het zorgt voor zoveel plezier in mijn vak!

Janneke Brakels

Als leerlingen zingend de deur uitgaan kan mijn dag niet meer stuk!

Janneke Brakels

Waar geeft Janneke les?

Janneke Brakels geeft les in het Koepeltheater in Leeuwarden en in Gauw.

Video's